logo


Biblioteka Publiczna Gminy Kozienice 

im. ks. Franciszka Siarczyńskiego 
BIBLIOTEKA POWIATOWA dla POWIATU KOZIENICKIEGO

 

mod_koha


SZUKAJ W ZBIORACH BIBLIOTEKI


          Dzień Czekolady obchodzimy 12 kwietnia. Skoro czekolada doczekała się swojego święta, jest wdzięcznym tematem wielu książek, dlatego postanowiliśmy przybliżyć nieco jej historię dzieciom.
           Czekolada ma długą historię. Na początku nie była słodką przekąską, ale gorzko-pikantnym napojem, pitym przez Majów i Azteków, a otrzymywanym z rośliny zwanej kakaowcem. Kakaowiec właściwy to gatunek drzewa rodzącego cenne ziarna, z których produkowane jest kakao. Roślina pochodzi z Ameryki Południowej.
           Uprawa kakao jest silnie uzależniona od pracy ludzkich rąk. Kakaowiec owocuje przez cały rok. Owoce zawierają 20-30 ziaren pogrążonych w białym słodkim miąższu. W ciągu roku z jednego drzewa otrzymuje się pół kilograma kakao. Z dojrzałych, ściętych i lekko sfermentowanych owoców kakaowca wydobywane są ziarna, które następnie poddawane są procesom fermentacji, suszenia, czyszczenia i pakowania. Potem ziarno trafia od rolników na eksport do krajów-producentów czekolady. Kolejne procesy jakie przechodzą ziarna kakaowca to prażenie i mielenie. W ich wyniku powstaje miazga kakaowa, która dalej w procesie tłoczenia zamienia się w masło kakaowe i suchy proszek. Otrzymane produkty używane są nie tylko do produkcji czekolady, ale także w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym.
           Rozróżniamy cztery podstawowe rodzaje czekolad: gorzką, deserową, białą i mleczną. Czym się różnią? Zawartością miazgi kakaowej. I chociaż gorzka czekolada cieszy się mniejszą popularnością niż jej słodsze kuzynki, jest szczególnie wartościowa i to po nią powinniśmy sięgać. Gorzka czekolada zawiera wiele cennych dla zdrowia składników. Wysoka zawartość węglowodanów oraz składników, takich jak żelazo, magnez oraz potas, w połączeniu z niewielką ilością cukru, sprawiają, że gorzka czekolada dodaje energii na dłuższy czas. Wpływa pozytywnie na pracę mózgu, wspomaga pracę nerek, spowalnia proces starzenia i, co najważniejsze, poprawia humor!
           Czekolada przebyła długą drogę, aby trafić do naszych rąk. Aby poznać fascynującą historię czekolady, za którą przepada cały świat, wybraliśmy się z dziećmi w ciekawą podróż, aż do ojczyzny kakaowca. Teraz już wiemy, co jemy.

Smacznego :D


B.B.

dzien czekolady zajecia2019

 

zdjecie0000...
zdjecie00009 zdjecie00009
zdjecie0000...
zdjecie00003 zdjecie00003
zdjecie0000...
zdjecie00001 zdjecie00001
zdjecie0001...
zdjecie00010 zdjecie00010
zdjecie0000...
zdjecie00002 zdjecie00002
zdjecie0000...
zdjecie00004 zdjecie00004
zdjecie0000...
zdjecie00006 zdjecie00006
zdjecie0000...
zdjecie00007 zdjecie00007
zdjecie0000...
zdjecie00005 zdjecie00005
zdjecie0000...
zdjecie00008 zdjecie00008

 

 

Spearhead Facebook Like Button.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button