logo


Biblioteka Publiczna Gminy Kozienice 

im. ks. Franciszka Siarczyńskiego 
BIBLIOTEKA POWIATOWA dla POWIATU KOZIENICKIEGO

 

mod_koha


SZUKAJ W ZBIORACH BIBLIOTEKI

Warto przeczytać - Recenzje książek

27.05.2020 r.
 

Dubler Joanna - Dobre ciastko, Grupa Wydawnicza Foksal, 2020

 

          Akcja powieści toczy się w Trójmiaście. Główna bohaterka książki „Dobre ciastko” Joanny Dubler to 29-letnia Zuzia. Jej plan na życie to przystojny mąż, dzieci i stabilna praca. Seks dla bohaterki nie odgrywa aż tak dużej roli. Niestety partner i przyszły mąż myśli inaczej. Oczekluje od bohaterki "większego zaangażowania". Okazuje się, że priorytety Zuzi i Konrada bardzo się różnią. Para rozstaje się i każde idzie w swoją stronę. Zuzia nie może pogodzić sią z daną sytuacją i zamieszkuje z rodzicami, co nie wpływa dobrze na jej życie osobiste. Zuzia z pomocą przyjaciółki próbuje sobie poradzić z zawodem miłosnym i smutkiem. I tu wchodzi na scenę przyjaciel jej eks i winowajca wszystkich nieszczęść - Borys (znany z obeznania w sprawach cielesnych).
          Książka napisana subtelnie i „grzecznie”. Zdecydowanie ma więcej z komedii romantycznej aniżeli z komedii erotycznej. Poszukiwacze pikanterii mogą się zawieść.
          Książka prezentuje przemianę bohaterki z nieudolnej prawniczki w pewną siebię temperamentną kobietę. Nie znajdziemy tu kobiety wyuzdanej, skrzywionej przez życie, przez rodziców, romansującej z szefem ale kobietę niepewną siebie, próbującej sprostać oczekiwaniom rodziców i chłopaka.
          Powieść lekka i przyjemna. Polecamy!

 

 

dobre ciastko

 

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

27.04.2020 r.

 

Bednarek Justyna, il. Daniel de Latour – Babcocha, Wydawnictwo Poradnia K,2018


          Justyna Bednarek to fantastyczna polska pisarka, której książki uwielbiają dzieci i rodzice. Uznanie czytelników pokrywa się z opinią profesjonalistów związanych z rynkiem książki dla dzieci.
          Babcocha to tytułowa postać książki Justyny Bednarek, urocza staruszka, zwana też czarownicą, która ma optymistyczne nastawienie do życia, ludzi, zwierzą i przyrody. Książka zawiera 54 rozdziały, które obrazują nam fascynujące przygody Babcochy. Historię rozpoczyna niezwykłe pojawienie się czarownicy we wsi Grajdołek, nasza bohaterka przylatuje na gradowej chmurze! Szybko zaczyna poznawać mieszkańców wsi, ich problemy i codzienne zmagania. Babcocha na początku spotyka Licho, które znajduje w połówce orzecha, razem postanawiają nieść pomoc mieszkańcom Grajdołka. Czarownica pomaga, a jak trzeba upomina, karze i uczy dobrego zachowania. Dzięki niej Stolarz Antoni dotrzymuje danego słowa, nauczkę dostaje Zenon Bąbel, który wyrzuca śmieci do lasu, a we wszystkim pomaga zawsze Licho. Babcocha ma niezwykłe umiejętności; leczy żabę, potrafi cofnąć czas, rozmawia z wiatrem, a nawet zamienia siebie i innych w zwierzęta i przedmioty. Czarownica jest bardzo mądra, wie, co jest dobre, a co złe, używa czarów w dobrej wierze, jest empatyczna i wspaniałomyślna, ale jak trzeba wymierza surową karę, dzięki niej mieszkańcy doceniają takie wartości jak miłość, dobro i przyjaźń. Książka jest przepięknie zilustrowana przez Daniela De Latoura, świat Babcochy jest kolorowy i fantazyjny, dzięki temu lektura jest jeszcze bardziej przyjemna. Czytelnik mały, czy duży powinien poznać Babcochę, z pewnością będzie to ciekawe spotkanie.
          Polecamy książkę, ale także audiobook dostępny w Mediatece.

 

 Babcocha okladka

 

 

 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

22.04.2020 r.


Sveinstrup Søren – Kasztanowy ludzik, Wydawnictwo W.A.B., 2019

 

Jeżeli znalazłeś kasztanowego ludzika, to znaczy, że jest już za późno...

          Kasztanowy ludzik to rasowy kryminał w perfekcyjnym wydaniu. Książka od której trudno się oderwać, intryguje, zawiera wszystko, co sprawia, że chcemy czytać dalej, aż do finału historii.
          Cała opowieść zaczyna się od makabrycznych zbrodni, które wstrząsają społecznością Kopenhagi. Poznajemy policyjny duet, który próbuje rozwikłać zagadkę, mierząc się z okrucieństwem i przebiegłością mordercy. Na miejscu zbrodni odnaleziony zostaje kasztanowy ludzik, który będzie niezwykle istotny podczas całego śledztwa. Krok po kroku zagłębiając się w mroczną machinację mordercy, Naia Thulin i Mark Hess odnajdują powiązania ze sprawą zaginięcia córki, minister spraw społecznych. Wątek dziewczynki uznanej za zmarłą sprawia, że śledztwo staje się jeszcze bardziej skomplikowane. Giną kolejne kobiety, a na miejscu przestępstw pojawiają się kolejne kasztanowe ludziki. Czym kieruje się morderca? O co w tym wszystkim chodzi ? Obserwując poczynania śledczych, jesteśmy świadkami jak morderca wyprzedza ich działania i umiejętnie steruje wydarzeniami. Pojawia się więcej ofiar, policja zmaga się z presją społeczeństwa. Nagły przełom w śledztwie prowadzi do rozwiązania wielu wątków. Czytelnik będzie zaskoczony, ale czy usatysfakcjonowany zakończeniem całej historii ? To świetny thriller, który oferuje wiele skrajnych emocji, warto po niego sięgnąć. Czytajcie !!!

 

kasztanowy ludzik

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

21.04.2020 r.


Ostrowicka Beata - Irena Sendlerowa. Magiczny koralik. Seria: Polscy superbohaterowie, Wydawnictwo RM, 2018


          Ukazująca się nakładem Wydawnictwa RM seria "Polscy superbohaterowie", ma na celu przybliżanie młodym czytelnikom sylwetek wielkich, bohaterskich i godnych zapamiętania postaci z polskiej historii.
          Beata Ostrowicka prezentuje życie i działalność Ireny Sendlerowej.
          Główną bohaterką tej opowieści jest dziewczynka o imieniu Majka. Majka, wraz z parą niezbyt lubianych kolegów z klasy - Wiktorią i Ignacym ma przygotować prezentację wybranej postaci. Wybór pada na Irenę Sendlerową, która początkowo jest dla młodych ludzi postacią mało znaną. Podczas przygotowania materiałów do projektu, Majka coraz bardziej jest zafascynowana życiem Sendlerowej. Odkrywa i poznaje życie polskiej bohaterki, a przy okazji wynosi niezwykle cenną lekcję o tym, co jest w życiu naprawdę ważne...
          Młody czytelnik poznaje bohaterską działalność pani Ireny - kobiety, która podczas II wojna światowej uratowała przed śmiercią ok. 2,5 tyś. żydowskich dzieci.
          Polska ma wielu niezwykłych bohaterów, a Irena Sendlerowa jest jedną z takich postaci, która zasługuje na naszą pamięć.
         Ciekawa lektura, warta uwagi młodych czytelników. Serdecznie polecamy!

 

irena sendlerowa

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

20.04.2020 r.

Lyons Dan - Korposzczury. Jak kultura korpo zrobiła z naszej pracy piekło, Wydawnictwo Znak Horyzont, 2019


         Bardzo ciekawa i warta uwagi pozycja książkowa. Można śmiało rzec, że prezentowana książka jest fascynująca ale i bulwersująca. Każdy rozdział zmusza do refleksji i zastanowienia się nad tym, dokąd zmierza ten świat.

         Autor odkrywa kulisy „sukcesu” wielkich firm jak Amazon, IBM, Facebook, Tesla, Uber. Ujawnia w czym tkwi sukces tych firm tj. wykorzystanie i wyeksploatowanie pracownika, zastępowanie starego młodym i instrumentalne traktowanie.
        Korposzczury czyli kadra kierownicza, menadżerowie, którzy pracownika poddają manipulacjom, uprzedmiotowieniu, niepewnym zmianom i zmuszają do podporządkowania.
         Start-up, agile, basecamp to pojęcia które Dan Lyons ciekawie przybliża czytelnikowi. Autor podaje też pozytywne przykłady   menedżerów, którzy dbają o dobrą atmosferę i politykę pracy.
         Atutem proponowanej przez nas książki jest nie tylko ciekawa treść, ale również przystępny i zrozumiały dla czytelnika język.
         Książka znajduje się w zbiorach kozienickiej biblioteki. Polecamy!

 

korposzczury

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

17.04.2020 r.

Głowińska Anita - „Kicia Kocia i Nunuś. Kto mieszka w lesie?”, „Kicia Kocia i Nunuś. Gdzie jest moja walizka?”,  Wydawnictwo Media Rodzina, 2019

          Kicia Kocia to bohaterka serii książek dla dzieci, cieszy się ogromną popularnością, najmłodsi czytelnicy ją uwielbiają. Fenomen tej sławy jest oczywisty, prosty przekaz, zabawna, a zarazem edukacyjna historyjka i przepiękne ilustracje.
          Do całej kolekcji książeczek zaliczają się też dwie z przygodami uroczej bohaterki, które wyglądają nieco inaczej od pozostałych: „Kicia Kocia i Nunuś. Kto mieszka w lesie?” i „Kicia Kocia i Nunuś. Gdzie jest moja walizka?”. Obie publikacje mają dodatkowy atut w postaci otwieranych okienek. Tajemnicze okienka umieszczone w tekście sprawiają, że odkrywanie, szukanie i czytanie jest ogromną radością dla dzieci. Otwieranie, zamykanie, zgadywanie, zapamiętywanie daje małym czytelnikom satysfakcję i wszechstronną możliwość obcowania z lekturą.
           „Kto mieszka w lesie?” na to pytanie dzieci uzyskają odpowiedź wędrując razem z Kcią Kocią i Nunusiem. Wycieczka krok po kroku prowadzi przez park, staw i las. Kolejno poznajemy mieszkańców i odkrywamy okienka pod którymi mamy dodatkową informację lub odpowiedź na pytanie. Gdzie mieszka królik ? Gdzie mieszka lisek? Gdzie schował się motylek? To doskonała zabawa, ćwiczenie pamięci, a także nauka.
          Drugi tytuł autorki, który polecamy to „Kicia Kocia i Nunuś. Gdzie jest moja walizka?” Kicię Kocię i Nunusia czeka podróż samolotem, niecodzienne wydarzenie wiąże się z poznaniem wielu intrygujących miejsc, które znajdują się na lotnisku np. hala przylotów i odlotów, płyta lotniska.
          Naszych bohaterów wszystko ciekawi i fascynuje. Podobnie jak w poprzedniej książeczce mamy do odkrycia 50 okienek. Z każdą stroną mały czytelnik poznaje kolejne etapy podróży, w trakcie której Kicia Kocia i Nunuś gubią tytułową walizkę. Zabawa polega na tym, aby odnaleźć walizkę i tutaj znów bardzo ważne będą okienka. Wraz z bohaterami, czytelnicy muszą odnaleźć walizkę. Może jest w kabinie pilota ? Może jest za chmurką ? Może jest za małym domkiem?
          Obie książki bardzo polecamy, mają wartość edukacyjną, sprawiają, że dzieci w trakcie czytania świetnie się bawią i mają dużo frajdy z odkrywania okienek.

 

                   kicia kocia2                 kicia kocia1

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

14.04.2020 r.

 
Mortka, Marcin - Tappi i pierwszy śnieg, Wydawnictwo Zielona Sowa, 2013

 

Tappi i pierwszy śnieg to książka skierowana do młodszych czytelników, zawiera dziesięć historyjek z przygodami sympatycznego bohatera.
Tappi jest życzliwym Wikingiem mieszkającym w zaczarowanym lesie. Ma mnóstwo przyjaciół, a jego niezwykłe przygody pomagają małym czytelnikom zrozumieć wiele życiowych kwestii takich jak np. strach, obawa przed nieznanym, dzieci uczą się także, że warto być tolerancyjnym, uczciwym i dobrym.
Każda historyjka ma swój temat przewodni, który prowadzi do ciekawego finału. Jedno z opowiadań dotyczy śniegu, który pojawiając się w Szepczącym Lesie sprawia, że reniferek Chichotek i wilczek gubią drogę do domu, oczywiście wszystko kończy się dobrze, a w finale zjawia się święty Mikołaj.
Poznamy skrzaty, które szukają skarbów, pojawi się też Czarna Chmura, która pragnęła zalać las, żartobliwy Czarownik Zgrzytek, którego czary narobią wiele zamieszania.
Krótkie opowiadania, które czytamy przenoszą nas w niezwykły świat Szepczącego Lasu wypełnionego sympatycznymi postaciami jak Chichotek, wilczek Grzebieluszek, czy wiewiórka Śmigaczka. Lektura jest niezwykle przyjemna i bardzo wesoła, całość dopełniają piękne kolorowe ilustracje. Książka idealna dla dzieci z pozytywnym bohaterem i dużą dawką humoru :)
Polecamy również kolejne przygody Tappiego.

 

tappi

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

10.04.2020 r.

Kozioł Marcin, Jędrzejak Bartek - Pogoda dla puchaczy,  Wydawnictwo Prószyński i S-ka 2018-2019


Marcin Kozioł i Bartek Jędrzejak to autorzy serii książek Pogoda dla puchaczy, każda z części poświęcona jest jednej porze roku.
Bohaterami książek są cztery puchate sówki, Bubuś, Bubbo, Bubel i Bubisia. Jednak to Bubuś jest narratorem, opowiada nam o wszystkim, i to dzięki niemu poznajemy całą rodzinę. Mali czytelnicy będą świadkami zabawnych przygód puchaczy. Każde
z rodzeństwa puchaczy musi się usamodzielnić i udać się w poszukiwania własnego kawałka lasu. Towarzysząc Bubusiowi przemierzamy drogę, która jest niesłychanie fascynująca i pełna wrażeń, przy okazji poznajemy niezwykłe zjawiska przyrodnicze. Dzieci dowiedzą się np.: jak zmieniają się pory roku, dlaczego liście żółkną jesienią, jak powstaje mgła, co to jest pogoda? Książki mają dodatkową atrakcję, ukryte kody, które pozwolą obejrzeć filmy z udziałem autorów. W każdej części dowiadujemy się coraz więcej o zwyczajach puchatych sówek, widzimy las i zwierzęta zupełnie z innej perspektywy. Przyrodnicze ciekawostki umieszczone w książkach mają bardzo atrakcyjnej formę, idealną dla młodego odkrywcy. Niezwykłe ilustracje Małgorzaty Osieleniec wspaniale uzupełniają treść i sprawiają, że czytanie jest ogromną przyjemnością.
Polecamy serię Pogoda dla puchaczy i zachęcamy do czytania, z pewnością będzie to ciekawa przygoda.

 

    pogoda dla puchaczy 2              pogoda dla puchaczy 4             pogoda dla puchaczy 1              pogoda dla puchaczy 3  

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

06.04.2020 r.


Rudnicka Olga - Oddaj albo giń, Wydawnictwo Prószyński i S-ka 2020

          „Oddaj albo giń” to najnowsza książka Olgi Rudnickiej. Autorka oddaje w nasze ręce doskonałą komedię kryminalną, która poprawia humor i wciąga od pierwszej strony.
          Akcja powieści umiejscowiona zostaje w bibliotece, a jak twierdzi główna bohaterka Matylda Dominiczak „nie ma nic nudniejszego niż praca w bibliotece”. Otóż nasza bohaterka szybko zmienia zdanie, gdy pewnego dnia po przyjściu do pracy, znajduje trupa jednego z czytelników i nieprzytomnego dyrektora biblioteki. Od tego momentu nic już nie jest takie samo, rodzi się wiele pytań, kto zabił i skąd się wziął trup w bibliotece ? Dla Matyldy, która marzy o zostaniu detektywem to idealny moment, żeby sprawdzić swoje możliwości. Całą sytuację utrudnia fakt, że ona sama staje się podejrzaną o morderstwo. Komplikacje, plątanina niefortunnych zdarzeń budują niesamowita akcję tej powieści. Błyskotliwe dialogi, galopująca fabuła i ogromna dawka humoru sytuacyjnego sprawiają, że od książki nie można się oderwać. Autorka poza Matyldą stworzyła fantastyczną plejadę bohaterów, którzy wspaniale wpisali się w całą historię. Team komisarzy, Marecki i Tomczyk, każdy z nich prowadź śledztwo na swój sposób, co prowadzi do wielu komicznych sytuacji. Dyrektor biblioteki, Pawlicki, który niejednokrotnie w wielu sytuacjach podkreśla jak ważne jest jego stanowisko i, że należy je szanować. Rodzina Matyldy, flegmatyczny mąż Roman i niezwykle inteligentna córka Monika, to świetna mieszanka charakterów.
          Jak skończy się cała historia, będziecie zaskoczeni ? Kryminał na wesoło godny polecenia, naładowany pozytywną energią i dużą dawką humoru. Polecamy, czytajcie :)

 

 

oddaj albo gin

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

06.04.2020 r.

Cholewińska Aniela - Szkolik, il. Agnieszka Filipowska - Seria: Misia i jej mali pacjenci, Wydawnictwo Zielona Sowa


          Świat zwierząt od zawsze fascynuje dzieci, dlatego polecamy dla nich wyjątkową serię książeczek Misia i jej mali pacjenci.
          Bohaterką serii jest tytułowa Misia, siedmiolatka, która kocha zwierzęta i uwielbia im pomagać. Przy starej lipie gdzie tata Misi zbudował drewniany domek, dziewczynka zajmuje się zwierzętami. Niepozorna chatka skrywa pewną tajemnicę, mieści się w niej lecznica. Misia ma wyjątkowy dar – potrafi rozmawiać ze zwierzętami. Dzięki tej umiejętności dokładnie wie, co dolega jej pacjentom. Ten sekret zna tylko dziadek Tadzio, weterynarz, i ukochany piesek Popik.

          Każda z książek zawiera kilka opowiadań o zwierzątkach, które leczy dziewczynka, pojawiają się u niej min. wróbelek, wiewiórka, a nawet jeżyk. Prześlicznie wydane i zilustrowane książki to idealna propozycja dla miłośników zwierząt i nie tylko. Dzięki nauce płynącej z tekstów dzieci uczą się empatii i odpowiedzialności jaka wiąże się z opieką nad zwierzakiem, choćby domowym pupilem. Wszechobecny świat natury uczy, daje się poznać jako przyjazny i ważny w życiu.
          Na kartkach opowiadań spotkamy też nawiązanie do klasyki literatury dziecięcej, dziewczynka przyznaje, że kocha czytać książki i uwielbia doktora Dolittle :) Taka rekomendacja może zachęcić dzieci do sięgnięcia po inne książki.
          Warto podkreślić jak dużą rolę mają tutaj przepiękne ilustracje, niebywale współgrają z treścią, żyją na kartkach tej serii. Polecamy wszystkie przygody Misi i zachęcamy do czytania.

  

 misia 3                                                  misia                                           misia 2

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

02.04.2020

Matyszczak Marta - Tajemnicza śmierć Marianny Biel, Wydawnictwo Dolnośląskie 2017

 
W ostatnim czasie kryminały cieszą się ogromnym powodzeniem wśród czytelników.
Marta Matyszczak jest autorką serii książek pod tytułem „Kryminał pod psem”, dlaczego taka nazwa? Skąd się wzięła i czy warto sięgać po te książki ?
Autorka zadebiutowała na rynku wydawniczym powieścią „Tajemnicza śmierć Marianny Biel”, to pierwsza część serii: „Kryminał pod psem”.  W pierwszej powieści mamy zagadkę kryminalną, która zaskakuje i daje czytelnikowi pole do wyobraźni. Bohaterowie natomiast nie są idealni i może dlatego szybko zyskują sympatię i z uwagą śledzimy ich losy. Warto dodać, że kolorytu powieści dodaje wpleciona niekiedy gwara śląska. Największy walorem książki jest jednak jeden z narratorów, pies Gucio. Wydawać by się mogło, że jak to ? Pies ? Trzeba przyznać, że zabieg autorki dał tej powieść niezwykły charakter i klimat. Jest bardz wesoło, specyficzne powiedzonka, opisy sytuacji, to czasem istny kabaret. Zaraz po Guciu kolejny bohater to Szymon Solański, były policjant, a obecnie detektyw, który na życiowej drodze natrafia na wiele problemów. Pies i człowiek, wystawieni w życiu na różne próby spotykają się w chorzowskim schronisku. Od tej pory nic już nie jest takie samo, obaj zyskują coś więcej niż wspólny dom. Kontrą dla tych dwóch bohaterów jest postać kobieca w osobie dziennikarki Róży. W tym wszystkim pojawia się zagadka, trzeba ustalić jak zginęła Marianna Biel, gwiazda teatru i mieszkanka kamiennicy naszych bohaterów. Co ich wszystkich łączy i jak wygląda śledztwo prowadzone oczami psa ? Tego można się dowiedzieć z powieści, gwarantujemy świetnie spędzony czas. Polecamy też kolejne powieści z przygodami Szymona, Róży i Gucia :)
 
 
 
 
tajemnicza smierc marianny biel

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

02.04.2020 r.

Widmark Martin ; il. Willis Helena - Seria: Biuro Detektywistyczne Lassego i Mai, Wydawnictwo: Zakamarki

 
Polecamy świetną serię książek szwedzkiego pisarza, która skradnie serca wszystkich dzieci. Głównymi bohaterami są Lasse i Maja, to właśnie oni zakładają słynne biuro detektywistyczne.
Wszystkie przygody Lassego i Mai dzieją się w szwedzkim miasteczku Valleby. Młodzi detektywi pomagają rozwiązywać zagadki komisarzowi policji, z którym się przyjaźnią.
Każda łamigłówka, która muszą rozwikłać dotyczy innego miejsca lub rzeczy; szkoły, gazety, kawiarni, diamentu, hotelu czy biblioteki, a nawet miłości. Tak jak w klasycznym kryminale wszystko zaczyna się od przestępstwa, kradzieży, czy oszustwa. Pojawia się zagadka, którą dzieci próbują rozwiązać, gromadzą dowody, przesłuchują podejrzanych, aby na końcu ujawnić tożsamość złodzieja czy oszusta. Mamy zatem wszystkie zalety idealnej książki dla dzieci: ciekawi bohaterowie, zagadka i trzymająca w napięciu akcja.
Książki poza fabułą mają dodatkowe zalety: duża czcionka, wiele ilustracji czarno – białych i kolorowych, krótkie rozdziały, zdania. Dzieci, które dopiero zaczynają czytać mają więc ułatwione zadanie. Seria książek „Biuro Detektywistyczne Lassego i Mai” to wspaniała propozycja na spędzenie wolnego czasu. Na dzień dzisiejszy mamy już 27 tomów przygód detektywów, życzmy zatem lektury pełnej wrażeń.
 
 
                                                                              
biuro detektywistyczne lessego mai00004
  biuro detektywistyczne lessego mai00002  biuro detektywistyczne lessego mai00001 biuro detektywistyczne lessego mai00003  biuro detektywistyczne lessego mai00005
 
 

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 30.03.2020 r.

Nela mała reporterka. Seria 14 książek dla dzieci,  Wydawnictwo Burda Książki, 2014-2019 

 

Kim jet Nela Mała Reporterka ? To młoda miłośniczka podróży, która zwiedza świat, odkrywa jego piękno i poznaje tajemnice przyrody. Nela jest autorką książek podróżniczych oraz programów telewizyjnych. Dziewczynka nazywana „Nelą Małą Reporterką” podróżuje po świecie od 5 roku życia, towarzyszą jej rodzice, którzy pomagają dokumentować wyjazdy.
Pierwsza książka autorki ukazała się 2014 roku, „10 niesamowitych przygód Neli”, dziś jest ich już 14. Przygody dziewczynki cieszą się ogromnym powodzeniem, relacje z podróży budzą ciekawość i fascynację dalekimi zakątkami świata. Nela trafia do świadomości najmłodszych czytelników poprzez prosty, bezpośredni przekaz. Książki są przepięknie ilustrowane; zdjęciami, mapami i rysunkami, dodatkowym atutem są specjalne kody do skanowania, pod którymi kryją się treści multimedialne. Nela zwiedziła „ już boliwijskie wulkany i gejzery, obserwowała kajmany i piranie w dorzeczu Amazonki, a na Filipinach zeszła sto dwadzieścia metrów w  głąb  jaskiń szukając nietoperzy. W Etiopii dotarła do doliny Omo, gdzie żyją jeszcze liczne afrykańskie plemiona. Tam właśnie uczestniczyła w ceremoniach plemiennych. Nela pragnie dzielić się z dziećmi swoimi przygodami, więc zawsze po powrocie z podróży opowiada w szkole o swoich przygodach i  opisując dalekie kraje, zwyczaje, przyrodę i zwierzęta. Jest bardzo wrażliwa na cierpienie zwierząt, dlatego pragnie pokazywać piękno świata i pomóc w ochronie zagrożonych gatunków. ”
Polecamy dzieciom przygody Neli, aby wspólnie odkrywały zakątki świata. Seria książek Neli jest dostępna w naszych bibliotekach. :)

 

 

nela 1

 

nela 2

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Young William P.  - Chata, Wydawnictwo Nowa Proza, 2011

 

 „Chata”, opowieść o zrozpaczonym i wątpiącym ojcu, który spotyka się z Bogiem pod postacią jowialnej Murzynki.

 

chata young

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 


Hołownia Natalia
- Jak być paryżanką w Polsce, Wydawnictwo Burda Media Polska, 2018 oraz Kemp-Griffin Kathryn - Francuzki noszą koronki. Jak kupować, dobierać i nosić bieliznę we francuskim stylu, Wydawnictwo Znak Literanova, 2017

 


 jak byc paryzanka w polsce

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lisowscy Elżbieta i Andrzej - Ogień i monsun : Indochiny z bliska, Wydawnictwo Bezdroża, 2019


          Gdzie indziej można spotkać Wietnamczyków, którzy z uśmiechem serwują płonący shot B-52, która nazwa nawiązuje przecież do amerykańskiego bombowca dalekiego zasięgu, siejącego grozę podczas pamiętnej, niechlubnej wojny? Uśmiech (co warto podkreślić) nie znika im z twarzy nawet na widok amerykańskich klientów. Wszechobecne są też talizmany, bo też mieszkańcy Indochin kontakt z duchami uważają za oczywisty. W jaki sposób Angkor Wat mówi o pierwszych dniach Kosmosu? Dlaczego w Chiang Rai wybudowano białą świątynię? Co z mroczną spuścizną Czerwonych Khmerów i jak odnoszą się do pamięci o nich współcześnie żyjący ludzie?
         "Ogień i monsun. Indochiny z bliska" to nie zwyczajna książka podróżnicza. To przede wszystkim fascynujący reportaż w którym autorzy odmalowują przed czytelnikiem koloryt tej niezwykłej części Azji. Są tu refleksje społeczne, kulturowe obserwacje i barwne opisy życia oraz dzikiej przyrody.
         Współczesna Azja, a zwłaszcza Indochiny, jawi się tutaj jako przebogaty, kulturowy tygiel, w którym jak nigdzie indziej widać mechanizmy rządzące naszym światem. Podróżnicy opisują miejsca i ceremonie sprzed najazdu turystów, np. w nawet najmniej odwiedzanym Laosie. Zwracają uwagę na zmiany wywołane przez rozwój masowej turystyki, tam, gdzie wracają po latach, tęsknią za obrazami z przeszłości, boleją nad zalewem konsumpcjonizmu w kulturze chińskiej i żałują świata, którego już nie ma, przybliżając obrzędy święta duchów w wietnamskim Hajfong. Z drugiej strony, akceptują zmiany i odkrywają swoje miejsca na nowo. I choćby jedynie dla samych tych obserwacji warto niniejszą książkę przeczytać.

        Ta książka to istna kulinarna uczta pod względem opowieści o smakowanych i ulubionych azjatyckich potrawach.
         Elżbieta i Andrzej Lisowscy są w podróży już od 40 lat. Zwiedzili już wiele zakątków ziemskiego globu: od Kostaryki, przez Madagaskar, Indie, aż po Japonię i Borneo. Podróżują z aparatem fotograficznym, kamerą i mikrofonem, dokumentując swoje niezwykłe wyprawy i nieustannie przy tym zadają sobie pytanie o kierunek, w jakim zmierza ludzkość.

 

ogien i monsun

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wojtyniak Szymon – Bezpańskie psy, Wydawnictwo Muza, 2019

          Akcja powieści rozpoczyna się w październiku 1938 roku. Sytuacja w Europie staje się coraz bardziej napięta. Ludzie bardziej przewidujący są prawie pewni wybuchu wojny.
         Głównym bohaterem jest polski major, as kontrwywiadu, Feliks Zygartowicz, który przeczuwa nadchodzący wojenny kataklizm I próbuje przekonać przełożonych do podjęcia działań, które przysłużą się ojczyźnie – przestrzega przed ich zbytnim zaufaniem do własnej siły militarnej i rzekomej przyjaźni ze strony sojuszników. Wraz z przyjacielem opracowuje plan utworzenia elitarnej jednostki, przeznaczonej do walki z wrogiem.
          Zygartowicz rozpoczyna tworzenie własnego oddziału. Poznajemy w powieści kolejnych jej bohaterów, takich jak Sebastian Rychter czy Radosław Makarewicz. Każda z postaci zostaje nam przedstawiona w scenach, które w dość oczywisty sposób sugerują nam do czego dany bohater będzie potrzebny w powstającej drużynie. A postaci są naprawdę mocną stroną tej książki! Poznajemy oficerów polskiej armii, tajną agentkę, która działa w III Rzeszy, czy żydowskiego włamywacza, którzy są naprawdę dobrze scharakteryzowani. Bardzo powoli i subtelnie są wprowadzani w fabułę.
          Jednak nie tylko Polska miała swoją sieć szpiegów i agentów. III Rzesza również nie próżnowała w tym temacie. Rozpoczyna się więc morderczy wyścig z czasem. Wyścig, którego stawka jest naprawdę niebagatelna.
          Powieść ma wszystko, co sensacja mieć powinna. Są pościgi, przemoc, piękne kobiety, złodzieje, miłość, czarne charaktery i wszystko inne, co mieć powinna. Fabuła się rozpędza i pędzi jak burza.

bezpanskie psy
 
 
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
 
 
Anna Golus - Dzieciństwo w cieniu rózgi. Historia i oblicza przemocy wobec dzieci, Wydawnictwo Editio, 2019
 
 
dziecinstwo w cieniu rozgi
 
 
 
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
Mirosław Wlekły – Gareth Jones : człowiek, który wiedział za dużo, Wydawnictwo Znak, 2019
 
 
          Gareth Jones to walijski dziennikarz, który jako pierwszy w latach trzydziestych XX wieku pokazał prawdziwe oblicze Związku Radzieckiego.
           W swoją trzecią podróż do ZSRR wyrusza formalnie jako wysłannik brytyjskiego ekspremiera Lloyda George’a. Były brytyjski premier uchodził wtedy za najważniejszego przyjaciela Sowietów w Wielkiej Brytanii. W dodatku tłem na przełomie lat 20. i 30. był już wielki kryzys. Kapitalizm utknął w ślepym zaułku, a tymczasem Związek Radziecki, jak się wydawało, radził sobie świetnie. Ale relacja dotycząca Wielkiego Głodu na Ukrainie, którą Gareth Jones z niej przywiezie, jest świadectwem reportera. Jako jeden z nielicznych obcokrajowców miał szansę na własne oczy zobaczyć jak naprawdę wygląda straszliwa dyktatura Stalina.
           Książka jest miejscami wstrząsająca, ale przedstawia nam kawał historii. Historia przedstawiona przez Garetha Jonesa jest po prostu nie do uwierzenia. To przerażające, że wcale nie tak dawno temu miliony ludzi głodowały za sprawą jednego okrutnego człowieka. Niestety w tamtym czasie świat nie chciał uwierzyć relacjom dziennikarza.
          Gareth Jones zginął w niewyjaśnionych do dziś okolicznościach.
 
 
 
garet jones czlowiek
 
 
 
 
 
Kowalczuk Halina – Dom na Sosnowym Wzgórzu, Wydawnictwo Lucky, 2019
 
 
          Autorka w swojej najnowszej powieści porusza szereg istotnych tematów i problemów, z którymi również i my na co dzień się stykamy i mierzymy. Przeczytamy o pielęgnacji korzeni, dbaniu o dziedzictwo i rodzinę czy szacunku do Matki Natury. Nie zabraknie też rodzinnych tajemnic.
          Halina Kowalczuk niewątpliwie posiada dar kreacji autentycznych bohaterów z interesującymi charakterami, mającymi wady i zalety, popełniającymi błędy. Każdego z nich z łatwością możemy sobie wyobrazić i wczuć się w ich położenie. Głównej bohaterki, Eli po prostu nie sposób nie polubić. Jej prostolinijność, empatia i hart ducha budzą podziw. Ilu jest wśród nas takich ludzi?
           Pewnego dnia w Sosnówce pojawia się firma - EuroSpa, która zamierza wybudować nowoczesny kompleks hotelowy, baseny, gabinety masażu i termy na ziemi Eli. Chcą wykupić od kobiety cały teren wokół domu, las oraz Wilczą Polanę. Elżbieta od razu definitywnie odmawia i nie godzi się na tę propozycję. Mimo odmowy EuroSpa nie zamierza się tak łatwo poddać. Z kolei Elżbieta nie bacząc na problemy finansowe postanawia zawalczyć o swój majątek.
            Czy ważna jest dla nas spuścizna rodzinna, pamiątki, wspomnienia zamknięte w czterech ścianach?
 
 
 
 
dom na sosnowym wzgorzu
 
 
 
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Joanna Krzyżanek - Cecylka Knedelek i Boże Narodzenie, Wydawnictwo Jedność, 2011
 

Książeczka po którą warto sięgnąć właśnie teraz,  w okresie przedświątecznych przygotowań. Gotowe przepisy kulinarne i świetna zabawa dla mamy, taty, brata, siostry.

 
cecylka knedelek cz2
 
 
cecylka knedelek
 
 
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
 
Tomasz Kowal - Miasto w chmurach. Miasto pod ziemią, Nasza Księgarnia, 2017
 
 
Polecamy tę  książkę wszystkim, którzy mają w sobie żyłkę poszukiwacza skarbów lub detektywa rozwiązującego skomplikowane historie, dzieciom w wieku 0-10 lat. Idealna lektura do wspólnego, rodzinnego czytania.
 
 
 
 
moiasto w chmurach
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
Kazimierz Nóżka, Marcin Scelina, Maciej Kozłowski – Zanim wyjedziesz w Bieszczady, Horyzont, 2019
 

          “Zanim wyjedziesz w Bieszczady” ma trzech autorów. Maciej Kozłowski jest kulturoznawcą (narrator) zaś Kazimierz Nóżka i Marcin Scelina są leśnikami z Baligrodu. Założyli oni swojemu nadleśnictwu profil na Facebooku co przyczyniło się do ich popularności i rozpoznawalności.
          "Zanim wyjedziesz w Bieszczady"nie jest to przewodnik turystyczny ani książka skierowana do leśników czy znawców przyrody. To opowieść o szarym bieszczadzkim życiu równie „szarych ludzi”, jak nazywają siebie leśnicy, którzy ujawniają wiele szczegółów swej pracy zawodowej i społecznej.
           Publikacja wciągają czytelnika w świat bieszczadzkiej natury w interesujący, a nawet gawędziarski sposób. W książce nie zajdziemy sugerowanych tras ani miejsc, gdzie warto zjeść czy iść na spacer. Raczej trafimy na historię przestrzeni, w której zanurzeni są bohaterowie. Poznamy losy pustelników, PRL-owskich watażków, dezerterów rodzinnych i ludzi chcących uciec przed miastem do lasu zatopionego w dymie kopcących retort, czyli pieców służących do wypalania węgla drzewnego w warunkach leśnych.
 
 
 
 
zanim wyjedziesz w bieszczady
 
 

Bogna Ziembicka – Miłość w cieniu wielkiej wojny, Wydawnictwo Filia, 2019

          "Miłość w cieniu wielkiej wojny", która stanowi pierwszą część całego cyklu zatytułowanego "Panie na Koborowie". Opisywane wydarzenia toczą się w czasie rewolucji francuskiej, bezpośrednio po straceniu ostatniego króla Francji Ludwika XVI i jego małżonki Marii Antoniny. Już na pierwszych kartach powieści czytelnik spotyka słynnych rodaków, m.in. Tadeusza Kościuszkę głoszących swoje poglądy na salonach polskiej arystokracji w Paryżu.
           Tam poznajemy też główną bohaterkę Polkę Jegle (późniejszą Muriel de Voss), jej rodzinę i zawiłe losy. Dla czytelników to świetne przypomnienie okresu wojen napoleońskich i udziału w nich Polaków. Wojska Księstwa Warszawskiego, ich legendarni dowódcy, oczekiwanie odzyskania wolności i tożsamości swojej ojczyzny przy pomocy złudnych strategii Napoleona zawiodły Polaków aż za Pireneje, do Hiszpanii .
           Inny bohater książki doktor Gaston Laval traci podczas walk całą rodzinę. Uwięziony i skazany na gilotynę, cudem unika śmierci, potem ucieka przed prześladowcami, zaciągając się do wojska. Pewnego dnia do wojskowego szpitala, którym kieruje Laval, przybywa kobieta, przywożąc rannego polskiego żołnierza. Gaston jest zaintrygowany piękną nieznajomą, Muriel de Voss, która wydaje mu się zupełnie inna niż kobiety, które spotkał dotychczas. Tych dwoje połączy miłość do medycyny i nie tylko.

Kolejny tom cyklu “Panie na Koborowie” nosi tytuł “Wenecjanka”.

 

 
milosc w cieniu wielkiej wojny

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Biblioteka poleca bajki edukacyjne Pana Poety wydawnictwa Prószyński i S-Ka.

 

 
pan poeta
 
 
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
Piegza Marian – Odnaleziony portret, Wydawnictwo Novae Res, 2019


          Jest rok 1912. Oficer niemiecki w stanie spoczynku, Jorg, przybywa do Świętochłowic, na polecenie ojca, aby zgłębić tajniki pracy tutejszej huty żelaza. W sklepie ze słodkościami poznaje Albinę Schmeiduch. Między nimi wybucha płomienny romans, wkrótce okazuje się, że Albina jest w ciąży. Dzięki intrydze ojca Jorg wyrusza na wojnę, gdzie niespodziewanie traci życie. Zakochanym nie jest więc dane długo cieszyć się wspólnym szczęściem.
          Marian Piegza pokazuje nam historię Albiny i jej najbliższej rodziny na tle przemian zachodzących w kraju, począwszy od roku 1912 do czasów nam bliskich. Autor w "Odnalezionym portrecie" opisał losy przeciętnej śląskiej rodziny, gdy Śląsk znajdował się pod zaborem pruskim, poprzez dwie wojny światowe, powstania śląskie oraz czasy władzy komunistycznej. W książce ukazane są koligacje rodzinne, przemiany społeczno - polityczne. Wszystko to okraszone językiem niemieckim i gwarą śląską. W powieści oprócz fikcyjnych postaci ukazane są fakty, tło historyczne i różne ciekawostki z dawnych lat /epidemia ospy, pożar rafinerii, powstanie śląskie, plebiscyt/.
          Fabuła powieści jest interesująca, gdyż możemy być świadkami codziennego życia bohaterów. Widzimy jakie wyznawali ideały oraz jak kultywowali tradycje i zwyczaje śląskie. Bohaterowie są bardzo wyraziści, posiadają swoje wady i zalety, dzięki temu z tak licznej plejady postaci każdy czytelnik znajdzie swojego ulubieńca. Oczywiście są też czarne charaktery, gdyż życie nigdy nie jest idealne.
          Czytając o losach rodziny Schmeiduch i Szlosarków niejednokrotnie będziecie zaskoczeni, jak wiele trudności musieli pokonać. Jak duży wpływ na ich losy miały wydarzenia mające miejsce na Śląsku. Ile dylematów moralnych ci ludzie mieli, mieszkając w tym samym mieście najpierw byli Ślązakami, później uważano ich za Niemców, aby na końcu być Polakami.
          
           Autor książki jest polonistą i germanistą, a do jego największych pasji zalicza się historia. Stworzył wiele publikacji poświęconych Górnemu Śląskowi, zwłaszcza Świętochłowicom, gdzie przyszedł na świat.
 
 
 
 
odnaleziony portret
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Stephen King – Instytut, Wydawnictwo Albatros, 2019

          Tytulowy Instytut to specjalny ośrodek eksperymentalny dla wyjątkowych, uzdolnionych dzieci. Co prawda warunki są tutaj dość ludzkie, to jednak sama placówka znajduje się w środku lasu, gdzieś w Maine, skąd nie ma ucieczki. Ekipa Instytutu wybiera ofiary spośród milionów innych dzieciaków w Stanach Zjednoczonych, bacznie obserwuje, a potem zabiera, gdy przyjdzie na nie pora. Specjalne oddziały utylizują ich rodziny, a dzieci stają się pacjentami na niełasce personelu medycznego Instytutu. Poddawane są specjalnym badaniom, dostają zastrzyki, tabletki, ale ostatecznie i tak trafiają do tzw. Tylnej Połowy, by tam zniknąć na zawsze.
           Kiedy dwunastoletni Luke Ellis, chłopiec obdarzony wyjątkowym umysłem ląduje w Instytucie od razu wie, że jego celem jest ucieczka. Za wszelką cenę. Musi uciec i wezwać pomoc. Bo jeśli komuś miałoby się udać, to właśnie jemu.
Równocześnie w małym miasteczku w Karolinie Południowej były policjant Tim rozpoczyna pracę nocnego strażnika. Nie wie jeszcze, że za kilka miesięcy dojdzie do najważniejszego spotkania w jego życiu.
            Książka jest kolejnym dowodem na to, że mistrz horroru potrafi operować słowem. Tym razem nie straszy ale opowiada o różnych spiskach, eksperymentach, które odmieniaja rzeczywistość.

 

 
king stephen instytut
 
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Chrobak Justyna - Trzy razy M, Wydawnictwo Novae Res, 2019 ; Zapach miłości, Wydawnictwo Replika, 2019

 

chrobak

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Mieszkowska Anna – Hanka Ordonówna – miłość jej wszystko wybaczy, Wydawnictwo Prószyński Media, 2019


          Hanka Ordonówna - piosenkarka, tancerka, aktorka okresu międzywojennego. Nazywana "czarodziejką sceny". Nieprzemijającą sławę przyniosło jej wykonanie piosenki "Miłość ci wszystko wybaczy" z filmu "Szpieg w masce".

          Młoda artystka około roku 1919 występowała w teatrach prowincjonalnych. Powróciwszy do Warszawy zdobyła angaż w słynnym Qui Pro Quo, z którym związała się na niemal dziesięć lat (1922–31). Tylko że kabaret, do którego pisali teksty Julian Tuwim i Andrzej Włast, miał już swoje gwiazdy - Zulę Pogorzelską i Mirę Zimińską. Młodziutkiej Ordonki nikt nie zauważał - dawano jej role roznegliżowane, ale drugoplanowe. Do czasu - w 1924 r. pracę w Qui Pro Quo rozpoczął aktor, reżyser i konferansjer, Węgier z pochodzenia - Fryderyk Jarosy. W jego osobie Ordonka zyskała ukochanego, ale też scenicznego partnera i reżysera, który miał zrobić z niej gwiazdę.
          Przyjmując oświadczyny arystokraty Michała Tyszkiewicza piosenkarka postawiła tylko jeden warunek – nie zamierzała rezygnować z kariery artystycznej. Gdy nowożeńcy przyjechali do majątku Tyszkiewiczów w Ormianach, rodzice pana młodego ostentacyjnie wyjechali. Z czasem rodzina męża zaakceptowała artystkę, choć okazało się, że mieli rację obawiając się, że nie będzie w stanie dochować mężowi wierności.
           W listopadzie 1939 r., kiedy zaprotestowała przeciw projekcjom hitlerowskiego filmu o zajęciu Warszawy, aresztowało ją gestapo. Aby ją uwolnić niebo i ziemię poruszył natomiast jej mąż, który uruchomił swoje arystokratyczne koneksje. U Hitlera interweniował sam król Włoch Wiktor Emanuel II.
           Przejęta losem najmłodszych, zajęła się organizowaniem pomocy dla osieroconych dzieci polskich wygnańców z Rosji. Z jedna z grup tych dzieci została ewakuowana przez Bombaj w Indiach do Bejrutu w Libanie, gdzie jej mąż – również zwolniony dzięki traktatowi Sikorski-Majski – był pracownikiem Poselstwa Polskiego w Bejrucie. O swoich podopiecznych Ordonka napisała książkę "Tułacze dzieci", którą wydała w 1948 r.
           Książka o Hance Ordonównie jest raczej opowieścią niż biografią. Autorka zbierała do niej materiały od 1995 roku. Przeprowadziła wiele wywiadów z osobami, ktore znały Ordonkę m. in. z Mirą Ziminską-Sygietyńską.

 

 

hanka ordonowna

 

Formella Ewa – Muzyka dla Ilse, Wydawnictwo Replika, 2019

          Kolejna książka nawiązująca do okrutnych wydarzeń w czasie II wojny światowej. Ilona dokładnie w Wigilię upewnia się, że mąż ją zdradza. Kobieta ucieka z domu i przez przypadek, trafia pod dach ludzi, którzy od pierwszego spotkania traktują ją jak członka rodziny. Poznaje tam kobietę, która opowiada jej jakże niwiarygodną historię swoich bliskich, i swoją własną.
           Jest rok 1942, wojna trwa w najlepsze, a Żydzi z różnych zakątków świata masowo są wywożeni do obozów koncentracyjnych. W trakcie transportu zrozpaczona matka wyrzuca z pociągu towarowego niemowlę, starsze dziecko trwa dzielnie przy rodzicielce, wierząc, że to wszystko, czego jest świadkiem, to zły sen, z którego zaraz się obudzi. Tytułowa Ilse, a raczej Izabela – jak później nazwie ją oficer niemiecki, który wyciągnie dziecko z grupy osób skazanych na śmierć – zostaje wysłana do niemieckiego domu, gdzie będzie pracować. Cudem ocalała Żydówka, która od teraz oficjalnie będzie Polką, chowając głęboko w sercu swe prawdziwe pochodzenie, nazwisko i wiarę, będzie towarzyszem i opiekunem chorej rówieśniczki: Niemki Sabine. W maleńkiej wiosce blisko szwajcarskiej granicy znajduje nie tylko kryjówkę przed okrucieństwami wojny, ale również przyjaciółkę. Nie może jednak zapomnieć o swoim młodszym bracie. Nie traci nadziei, że mały Aron przetrwał wojnę i żyje gdzieś w Polsce…
         Bardzo interesującym zabiegiem, jest pokazanie bliżej w książce zwyczajów żydowskich. Przybliżenie ich świąt, wiary, zwyczajów.

 

muzyka dla ilse

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Wakacje, urlop to dobry moment na nadrobienie zaległości w czytaniu, a także relaks z nieco lżejszą, choć bardzo wciągającą literaturą. Naszą propozycją dla wszystkich fanów książek jest seria Joanny Szarańskiej "Kalina w Malinach".

 

maliny kaliny

 

 

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Gargaś Gabriela - Kochaj mnie czule, Wydawnictwo Filia, 2019

          Główną bohaterką jest kobieta, o imieniu Natalia, której los zgotował wiele przykrych niespodzianek. Od dziecka doświadczał ją i zsyłał zbyt wiele i zbyt dużo trudnych przeżyć. Natalia nie miała słodkiego dzieciństwa, nie opływała od najwcześniejszych lat w luksusy. Musiała szybko dorosnąć i walczyć o swoje. Zrezygnować z uczucia, przyjąć na barki życiowe obowiązki i zapomnieć o szaleństwach młodości. Gdy wyszła za mąż, wydawać się mogło, że jej życie odmieni się na lepsze, że będzie jej dane poznać smak sielanki. Niestety, pewnego dnia jej spokój zakłóciła lekarska diagnoza, a wskutek zbiegu okoliczności w życiu Natalii pojawiła się dawna miłość…
           Pierwsza miłość prawie dla każdego ma ogromne znaczenie. Główna bohaterka po czasie rozłąki spotkała mężczyznę, który na dobre zagościł w jej sercu. Planowała z nim przyszłość, jednak rodzinna sytuacja doprowadziła do tego, że para musiała się rozstać. Spotkanie po latach zapaliło w nich ponownie ogień i wznowiło relację. Serca bohaterów zaczęły ponownie do siebie bić i dorośli ludzie zaufali sobie bezgranicznie. Wzajemnie dzielili się swoimi problemami i zmartwieniami. Mimo zauroczenia Natalia nie straciła rozumu i rozumiała, jakimi obowiązkami rządzi się związek małżeński.
“Kochaj mnie czule" to historia, którą napisało życie. Jedna z czytelniczek przedstawiła w liście do Autorki swoją historię i powstała z tego szczera powieść.

 

 

kochaj mnie czule

 

 

McDermid Val – Miejsce egzekucji, Wydawnictwo Papierowy Księżyc, 2018


          Jest rok 1963. Alison to trzynastolatka, która mieszka w wiosce Scardale, mieszczącej się w północnej Anglii. Do tej pory wiodła spokojne życie – chodziła do szkoły, a czas po niej spędzała ze swoimi przyjaciółmi. Pewnego dnia, jak zwykle, mówi mamie, że przejdzie się na spacer ze swoją ukochaną suczką, Shep. Tak też robi. Kiedy po kilku godzinach nadal się nie zjawia, jej matka wpada w panikę, natomiast ojczym jest podejrzanie spokojny, a węcz bagatelizuje całą sprawę.
Rurh jednak upiera się, by zgłosić całą sprawę na policji. Zaczyna się wyścig z czasem.
           Po trzydziestu latach do Scardale przyjeżdża pewna dziennikarka, która chce się przyjrzeć tej pozornie dawno zapomnianej sprawie. W toku swojego śledztwa odkryje wiele nieznanych faktów pomimo że, miejscowi nie ułatwiają jej zadania.
           Powieść została podzielona na dwie części:  pierwszą w której autorka przedstawia historię czynności policyjnych sprawie zaginięcia dziewczynki oraz drugą gdzie bohaterką jest dziennikarka prowadząca własne śledztwo,  pomaga jej policjant George Bennett , który przed laty prowadził dochodzenie w tej sprawie.
           Autorce udało się pokazać zamkniętą społeczność, której członkowie znają siebie nawzajem, znają swoje sekrety i tajemnice, a w chwili zagrożenia po prostu milczą.Małe społeczności mają to do siebie, że niczego nie można być do końca pewnym. Przybysz z zewnątrz na zawsze pozostanie nietutejszy i podejrzany. Pewne kwestie rozstrzyga się tutaj z dziada pradziada, spory, konflikty przechodzą z pokolenia na pokolenia, a niepisane reguły i zasady panujące w takich społecznościach potrafią przewyższać oficjalne prawo. Ma to swój swoisty urok, bywa czasami niebezpieczne, ale przede wszystkim kłopotliwe. Szczególnie w wypadku, gdy w okolicy dojdzie do zbrodni, a wszystkie oczy zmrużone w podejrzliwości skierują się przeciw obcym.
           Jedną z najmocniejszych stron powieści są postacie, których profil psychologiczny został w sposób wybitny przez pisarkę zarysowany. Uczestnicy tego dramatu wymyśleni przez autorkę mają wiele do powiedzenia i zaoferowania. Sam główny bohater powieści George Bennett to postać bardzo złożona. Jest to typ idealisty,który poruszy niebo i ziemie, aby winnego dopadła sprawiedliwość. Ale ten aspekt może mieć różnorakie nie do końca przewidziane konsekwe
           Książka od lat znajduje się na listach najważniejszych kryminałów w historii literatury. Nigdy wcześniej niepublikowana w Polsce, a najważniejsza w dorobku królowej kryminałów Val McDermid.
          Inne tytuły autorki dostępne w Bibliotece w Kozienicach : “Gorączka kości”, “Krwawa blizna”, “Syreni śpiew”, “Trujacy ogród”.

 

miejsce egzekucji

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

„Kicia Kocia” fantastyczna seria książeczek Anity Głowińskiej o zabawnej, uroczej małej kotce, wydanych przez Media Rodzina.

 

kicia kocia

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

W Oddziale dla Dzieci pojawiły się nowe, niezwykle ciekawe i warte przeczytania książki dla naszych najmłodszych czytelników. My wybraliśmy dla Was trzy tytuły, które polecamy i zachęcamy, aby po nie sięgnąć będąc w bibliotece.

 

Galewska-Kustra Marta - Pucio i ćwiczenia z mówienia, czyli nowe słowa i zdania, Warszawa: Nasza Księgarnia, 2018

 
Poznajcie Pucia i jego wesołą rodzinkę, spędzając z nimi ferie w górach! Ten sympatyczny maluch stanie się ulubionym towarzyszem Waszego dziecka w stawianiu pierwszych kroków w nauce mowy! W trzecim tomie przygód Pucia nadchodzi czas na wzbogacanie zasobu słów dziecka, rozwijanie mowy zdaniowej (zdania stają się coraz bardziej złożone) oraz naukę stosowania podstawowych reguł gramatyki (np. odmiany rzeczownika i czasownika). Zabawa z tą książką jest wsparciem dla rozwoju tych właśnie umiejętności językowych. Celowo prosta w formie i wzbogacona pięknymi ilustracjami seria wydawnicza w naturalny sposób wspomaga rozwój mowy dziecka

pucio i cwiczenia

 

Carle Eric - Bardzo głodna gąsienica, Warszawa: Tatarak, 2018

Przewrotna opowieść o jedzeniu, liczbach i dniach tygodnia. ,,Bardzo głodna gąsienica” to najbardziej znana książka autora. Dzięki sztywnym kartom z zaokrąglonymi rogami nadaje się nawet dla najmłodszych czytelników. Intrygujące dziurki w poszczególnych kartach sprawiają, że czytanie zamienia się w świetną zabawę. Tekst przedstawia historię żarłocznej, zielonej gąsienicy, która przemierza świat w poszukiwaniu smacznych kąsków. Podjada listki i owoce, ale nie gardzi również ciastkiem czy kiszonym ogórkiem. Nawet największy niejadek, towarzysząc jej w podróży, skusi się na małe co nieco. Przy okazji nauczy się nazw dni tygodnia i liczb oraz dowie się, co wyrasta z gąsienic.

 

bardzo glodna gasienica

Stark Ulf - Jak tata pokazał mi wszechświat, Poznań: Zakamarki, 2008

,,Jak tata pokazał mi wszechświat” to zabawna książka o ojcu i synu, którzy pewnego dnia wybrali się na nietypową wycieczkę. Tata małego Ulfa zapragnął bowiem odsłonić przed chłopcem tajemnice kosmosu. Ciepło ubrani, z gumą do żucia w kieszeniach, tata i synek ruszyli na pobliską łąkę. Taką, na którą zwykle wyprowadza się psy. Ulf zachwycał się ślimakiem oraz źdźbłem trawy i z każdą chwilą bardziej rozumiał ten wszechświat. Ale tata, bardziej niż pod nogi, kazał mu patrzeć w górę. Aż wydarzyło się coś zupełnie niespodziewanego. Jesteście ciekawi co? Koniecznie przeczytajcie tę książkę! Powiem tylko tyle – tatę Ulfa na ziemię sprowadziła bardzo, ale to bardzo przyziemna rzecz. Będziecie zrywać boki!

jak tata pokazal mi wszechswiat

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Kostyrko Weronika - Tancerka i zagłada. Historia Poli Nireńskiej, Warszawa: Czerwone i Czarne, 2019


          Biografia Poli Nireńskiej to opowieść o urodzonej w Warszawie żydowskiej artystce, która tańczyła w czasach totalitaryzmu w Niemczech, Austrii i Włoszech. O kobiecie, która w przedwojennej Polsce doświadczyła antysemityzmu, niemal całą rodzinę straciła w zagładzie, a po wojnie poślubiła Jana Karskiego, Sprawiedliwego wsród Narodów Świata. O upartym pokonywaniu kolejnych barier na drodze do wolności i niezależności. O miłościach i o przyjaźniach z artystami światowej sławy. O zagadce tragicznej śmierci w 1992 roku.
          Pola Nireńska zapisała się na kartach historii jako ikona tańca modern. Żeby tańczyć, szantażowała rodziców, organizując np. "strajki głodowe". Nie interesował ją jednak sam kunszt czy warsztat – ale emocjonalna ekspresja. Nazywa się ją artystką "tańca wyzwolonego". Uczyła się w słynnej szkole Mary Wigman w Dreźnie, emigrowała do Londynu, a następnie do Stanów.
           Z książki wyłania się obraz nie tylko pochłoniętej tańcem artystki, ale i kobiety obdarzonej intensywnym życiem emocjonalnym. Pola Nireńska była biseksualna, a zakochiwała się głównie w kobietach. Tworzy tym samym opowieść zgoła odmienną od tej powszechnie znanej, w której Nireńska sytuowana jest u boku męża, legendarnego kuriera Polskiego Państwa Podziemnego Jana Karskiego.
           Atutem publikacji jest to, że autorka pokazuje nie tylko nieznane szerzej fakty dotyczące Nireńskiej, ale także drogę do nich, odsłaniając swój warsztat reporterki i nie obawiając się emocji. Czytając "Tancerkę i zagładę", można odnieść wrażenie, że praca nad książką była osobistą przygodą, przeżytą przez autorkę świadomie i z pełnym zaangażowaniem.
          Książka nie jest zbiorem atrakcyjnych dykteryjek, jak to nierzadko bywa z biografiami, ale próbą rzetelnego naszkicowania obrazu świata, który bezpowrotnie przeminął. Osiemdziesiąt dwa lata życia Nireńskiej opisane zostały przy tym z rysem artystycznym – styl biografii przywodzi na myśl elegancję i wyważenie reportaży Hanny Krall.

 

tancerka i zaglada

 

Zyskowska-Ignaciak, Katarzyna - Sprawa Hoffmanowej, Kraków: Znak Litera Nova, 2019


          "Sprawa Hoffmanowej” to powieść zainspirowana prawdziwym wydarzeniem, które miało miejsce w Tatrach w sierpniu 1925 roku Wówczas sprawa ta przez wiele tygodni była głównym tematem na ulicy i w prasie.
          Prokurator Hoffman przyjeżdża z żoną Mirą, aktorką warszawskich kabaretów i synem Władziem na urlop do Zakopanego. Zatrzymują się w pensjonacie Mary i Adama Boldów. Hoffmanowie korzystają z uroków zakopiańskiego życia, ale chodzą też w góry.
Pewnego dnia wybierają się na Lodową Przełęcz. Podejście jest trudne, a w Tatrach szaleje huragan. Po kilku dniach nieobecności do Zakopanego wraca tylko Hoffmanowa. Mówi, że na Lodowej Przełęczy zostały ciała jej męża, pasierba oraz dwóch innych mężczyzn. Ratownicy znajdują jednak we wskazanym przez nią miejscu ciało prokuratora, Władzia i jeszcze jednego mężczyzny. Drugiego nie odnajdują.
         Klimat lat trzydziestych ubiegłego wieku przedstawiony w książce jest po prostu urzekający, czytelnik aż czuje powiew minionej epoki, obrazy same przesuwają się przed oczyma. Świetna, dwutorowa narracja, autorka naprawdę potrafi opowiadać, budować napięcie jak również tworzyć aurę tajemnicy, która do ostatniej strony nie pozwala oderwać się od książki. Opisy przedstawionych wydarzeń są bardzo realistyczne, bardzo plastyczne.
W powieści autorka tylko główny wątek przejmuje z autentycznych wydarzeń. Zyskowska kompletnie zmienia wymowę całej tajemnicy. Tu zagadką nie jest śmierć mężczyzn, ale sama Mira. To właśnie decyduje o powieści, o jej sile. Dla zakopiańskiej społeczności Mira jest winna. Nie bez znaczenia dla kształtowania tejże opinii publicznej, są prasowe artykuły. Dziennikarze tylko pozornie stawiają pytania i dociekają prawdy próbując przeanalizować wypadek w Tatrach.  To historia o tym, że w życiu nic nie jest ani czarne, ani białe, a obiektywne spojrzenie na sprawę niemożliwe, bo zawsze nasza optyka zniekształca nam obraz.
         Ta powieść to również opowieść o Zakopanem, jakiego dzisiaj już nie ma. O mieście z lat 30. XX wieku, uzależniającym bardziej niż popularne wówczas opium, pochłaniającym wrażliwe jednostki i niszczącym z jednej strony, a z drugiej – dającym szansę na artystyczny rozwój, inspirującym.

 

sprawa hoffmanowej

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Dalcher Christina – Vox, Muza 2019,


           Współczesna Ameryka, w której władzę obejmują mężczyźni, pragnący zdegradowania kobiet do roli gospodyni domowej, która będzie tylko rodzić dzieci i opiekować się domem. Odebrane im zostało prawo do głosu (mogą wypowiedzieć tylko 100 słów dziennie), nawet do czytania, prawo do pracy, wykształcenia, do podróżowania. Tych absurdalnych ograniczeń jest mnóstwo.
           Czyni się z kobiet niewolnice, w rodzinach panują nienormalne relacje bo nie można za normalną uznać rodziny, w której ojcowie i synowie mogą wszystko, a żony i córki to ludzie podrzędnej kategorii. W takiej rodzinie nic nie funkcjonuje normalnie. Rozmowa to podstawa komunikacji, wyrażania uczuć. Tutaj została ona wypaczona.
           Dzień dobry. Do widzenia. Odrób lekcje. Kocham cię. To tylko osiem ze stu słów, które dziennie wypowiada Jean McClellan główna bohaterka powieści. Na jej dłoni tkwi bransoletka, która bezlitośnie odlicza każdy wypowiedziany wyraz. Licznik zeruje się o północy. Jako matka oraz była neurolingwistka niemożność wyrażenia siebie za pomocą mowy jest dla niej torturą. Sytuacja zmienia się, kiedy amerykański rząd potrzebuje jej pomocy w badaniach dotyczących projektu naukowego, który niegdyś nadzorowała.
           Liga Cnoty zachęca też małe dziewczynki do milczenia. Podczas gdy ich matkom, babkom i starszym siostrom jest ciężko, one szybko przystosowują się do milczenia. Dlaczego? Nauczyciele dają im nagrody za wypowiedzenie najmniej słów dziennie. To jest społeczna inżynieria, wytwarzanie w dzieciach odruchu warunkowego. To prawie pranie mózgu. Inaczej robią to z chłopcami, a inaczej z dziewczynkami, więc w przypadku Soni mówią jej: "Jeśli powiesz dziś najmniej słów w całej szkole, dostaniesz lody”".
           Trudno sobie wyobrazić społeczeństwo, które zmusza kobiety do bezwzględnego posłuszeństwa. Ucisza, pozbawia aspiracji, sprowadza do roli służącej posłusznej we wszystkim mężowi. Pozbawia pracy, telefonów, własnego konta w banku. Zabrania czytania i pisania.
           Smutny jest obraz tego społeczeństwa, tym bardziej, że odpowiedzialny jest za to jeden człowiek i jego chora wizja nowego świata. Deprymujące jest też powiązanie tej wizji z religią.
           "Vox" przestrzega przed tym, co się stanie, kiedy dobrzy ludzie odpuszczą dla wygodnictwa czy świętego spokoju i nie będą reagować na pojawiające się zło. To pozycja do zastanowienia, do odszukania również swojej odpowiedzialności za teraźniejszość i przyszłość. Autorka swa opowieścią nie tylko feminizującą, ale też pokazującą jak ogromna jest rola kobiet w nauce, życiu społeczeństwa, wreszcie w życiu zrównoważonej rodziny, mówi "nie" odbieraniu komukolwiek przyznanych mu, zgodnych z naturą praw
          Autorka jest amerykanką, to jej debiutancka powieść.

 

 

dalcher christina

 

Urbanek Mariusz - Profesor Weigl i karmiciele wszy, Warszawa Iskry, 2018 

          Książka opowiada o zapomnianej postaci profesora Rudolfa Weigla, wynalazcy szczepionki na tyfus, którą uratował miliony ludzi w Chinach, Afryce i Europie. W publikacji czuć atmosferę Lwowa przed wojną i w czasie II wojny światowej. Wiele osób przeżyło jako karmiciele wszy, bo praca u Weigla dawała ochronę przed Niemcami (m.in. aktor Andrzej Szczepkowski (ojciec Joanny), ojciec reżysera Andrzeja Żuławskiego, wybitny matematyk Stefan Banach itp.).
           To opowieść o człowieku, który z wyboru został Polakiem i nie chciał w czasie wojny podpisać reichslisty. Weigl, to postać prawie mityczna. Ausweis Instytutu Antytyfusowego Rudolfa Weigla był w czasie okupacji gwarancją bezpieczeństwa tzn. „hodowanie wszy” na własnym ciele było przepustką do życia. Oficjalna produkcja, nadzorowanego przez okupanta Instytutu, szła na potrzeby Wehrmachtu, ale jednocześnie tysiące szczepionek były przemycane i trafiały do ludności cywilnej i partyzantów.
          Niestety po wojnie zgotowano uczonemu polskie piekiełko i nie uniknął oskarżeń, a właściwie pomówień o kolaborację ze strony zawistnych krakowskich kolegów, którzy sami nie mieli oporów przed współpracą najpierw z Niemcami a potem z komunistami.
          Mariusz Urbanek nie skupia się tylko na biografii Rudolfa Weigla. Opisuje również dzieje rodziny współpracowników oraz znamienitych gości, którzy odwiedzali profesora we Lwowie.
          Mariusz Urbanek w swoich publikacjach prowadzi narrację w sposób pasjonujący, wiele w niej wątków obyczajowych, miłosnych. Omawiana praca wzbogacona została fotografiami oraz wywiadem z wnuczką profesora oraz jednym z karmicieli wszy, profesorem Wacławem Szybalskim.
         
          Inne publikacje Mariusza Urbanka dostepne w Bibliotece w Kozienicach:

Broniewski : miłość, wódka, polityka ; Brzechwa nie dla dzieci ; Genialni : lwowska szkoła matematyczna ; Kisielewscy : Jan August, Zygmunt, Stefan, Wacek ; Makuszyński : o jednym takim, któremu ukradziono słońce ; Tuwim : wylękniony bluźnierca.

 

profesor weigl

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Emmerich Anna Katarzyna -Pasja: opowiedziana przez Annę Katarzynę Emmerich Polskie Wydawnictwo Encyklopedyczne, 2004.

    

pasja recenzja

 

Książka dostępna jest w Bibliotece Publicznej Gminy Kozienice w wersji tradycyjnej.

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

            Do biblioteki trafiła  seria książek Zofii Mąkosy pt. Wendyjska Winnica tj. Cierpkie grona.Tom 1 i Winne miasto. Tom 2.
Jest to ciekawa opowieść epicka o mieszkańcach Chwalimia, wsi położonej na niemiecko-polskim pograniczu. Autorka przedstawia dokładny, często przerażający realny obraz wojny i jej wpływ na ówcześnie żyjących ludzi. Jest to książka, która zmusza do refleksji i ukazuje zgubny wpływ ideologii faszystowskiej na życie każdego obywatela.

           Akcja pierwszego tomu tj. Cierpkie grona rozpoczyna się w 1938 roku. Poznajemy mieszkańców, ich rozterki, problemy i radości w przededniu wojny. Główni bohaterowie to Marta Neumann, która za wszelką cenę próbuje utrzymać rodzinne gospodarstwo, jej córka Matylda i kuzynka Janka Kaczmarek. Zofia Mąkosa ciekawie ilustruje życie bohaterów i mieszkańców Chwalimia, a także mieszkańców Berlina w czasie II wojny światowej. Autorka porusza problem Żydów i ich prześladowania, przybliża ideologię faszystowską i jej wpływ na stosunki międzyludzkie, opisuje miłość i samotność matki i córki.
          Drugi tom serii Winne miasto to historia Matyldy - córki Marty Neumann, która ucieka z Chwalimia do Zielonej Góry. Koniec wojny zmusza bohaterkę do podjęcia trudnych decyzji. Los nie jest dla niej litościwy. Na swej drodze spotyka dużo zła. Mocno “dotknięta” przez życie jest świadkiem zmian jakie zachodzą w powojennej Polsce. Samotna i opuszczona próbuje odnaleźć się w “nowej” otaczającej ją rzeczywistości pełnej konfliktów, przemocy i doskwierającej biedy.


Polecam wszystkim szukającym książek ciekawych, głębokich i zmuszających do rozmyślań.


Eliza

 

Zofia Makosa 2019

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Sabała-Zielńska Beata – TOPR – Żeby inni mogli przeżyć, : Prószyński Media, 2018 r.

          TOPR to instytucja ze 110-letnią tradycją. Instytucja, którą tworzą ludzie z krwi i kości. Zwyczajni, a jednak - wyjątkowi. Zapraszamy do ich świata. Do historii o życiu, determinacji, bólu, nadziei i cudach.
          W TOPR czyli Tatrzańskim Ochotniczym Pogotowiu Ratunkowym pracują ludzie pełni pasji, honoru i niezwykłej ponad ludzkiej siły fizycznej i psychicznej. To ludzie, którzy bez względu na istniejące okoliczności ratują innych pozostawieni sami na kaprysy bezwzględnej, górskiej natury.
           Na książkę składają się osobiste opowieści poszczególnych ratowników stanowiących hermetyczne środowisko ludzi robiących swoje, którzy nie lubią o tym rozpowiadać. Publikacja opowiada o ludziach , którzy na co dzień czują brzemię odpowiedzialności za kolegów i ratowanego. Bezpośrednio od ratowników dostajemy mnóstwo niesamowitych i dramatycznych opowieści z akcji ratowniczych tych najtrudniejszych, najbardziej tragicznych. Są wśród nich takie, przy których trudno opanować śmiech, mrożące krew w żyłach przeżycia turystów zaskoczonych przez noc nad Morskim Okiem, wiele wzruszających, ale i te, które nie zakończyły się pomyślnie.
           Dla turysty to porządna lekcja o potędze gór. Jeśli planujemy górską przygodę, to przygotujmy się do tego dobrze, bądźmy odpowiedzialni, bo chociaż wypadki zdarzają się najlepszym, wielu "niespodzianek" można uniknąć, jeśli odpowiednio wcześniej zasięgniemy trochę wiedzy, którą mamy dziś na wyciągnięcie ręki. Kierowani lekkomyślnością i niefrasobliwością ryzykujemy nie tylko swoim życiem, ale też życiem tych, którzy przyjdą nam z pomocą.
           Autorka książki Beata Sabała-Zielińska jest dziennikarką radiową, Mieszka w Zakopanem. Inne jej publikacje to: Radio-aktywna Sabała czyli Jak zostałam głosem z Zakopanego ; Jak wysoko sięga miłość? : życie po Broad Peak ;. . Zakopane odkopane : lekko gorsząca opowieść góralsko-ceperska.

 

 

 

topr ksiazka

 

Myśliwski Wiesław – Ucho igielne, Kraków : Wydawnictwo Znak, 2018 r.

           Bohaterem powieści jest wiekowy już profesor historii. Spotykamy go po raz pierwszy schodzącego po stromych stopniach schodów w kierunku Furty Dominikańskiej znanej pod nazwą Ucha Igielnego, autentycznego miejsca znajdującego sie w Sandomierzu. Podążający w dół mężczyzna udaje się na poszukiwanie kobiety, która była kimś ważnym w jego życiu w latach młodości. Nie spodziewając się spotkania, mimo tego podejmuje próbę. Porusza się z trudem o lasce, czym budzi niepokój mijanego na wąskich schodach młodszego mężczyzny (alter ego bohatera z młodości) wiedzącego, że tam, w dole w zasadzie nie ma czego szukać.
           „Ucho igielne” jest poruszającą opowieścią o konfrontacji starości z młodością, o pamięci, jej nietrwałości i ulotności. Bohater raz po raz cofa się do czasów własnej młodości, aby wyłuskać z niej opowieści z własnego życia, przywołać na nowo rozegrane w przeszłości sceny, które za chwilę ustąpią miejsca innym. W scenach tych pojawiają się ludzie od dawna już nieżyjący, narrator sięga pamięcią do spotkań z nimi, a pamięć jego na nowo pozwala wybrzmieć ich słowom, a nawet na chwilę oddać zachowane w przepastnych archiwach umysłu obrazy i smaki z tymi osobami się kojarzące. Tylko czy aby na pewno pamięć człowieka, a zwłaszcza starego jest najlepszym miejscem do przechowywania zdarzeń z przeszłości? Myśliwski pisze przede wszystkim o przemijaniu. Porusza temat historii i uwikłania w nią. Bohater podejmuje m.in. tematy I i II wojny światowej, wywiezienia Żydów z miasta, w którym mieszkał, stalinowskiej codzienności, która przypadła na jego młodość i czasów bliższych współczesności.
           Szkatułkowa narracja powieści otwiera się tu na wiele ciekawych zdarzeń i tropów. Poznajemy rodzinę narratora, jego współlokatorów, kolegów z pracy, wielbicieli i dawnych znajomych. Myśliwski ożywia to co było. Czyni to jednocześnie w dobrze nam znany, trudny i wymagający sposób. Na nowo definiuje pojęcia, spogląda wstecz na dawno zapomniane relacje, poszukuje odpowiedzi
          Ucho igielne" Wiesława Myśliwskiego to poetycka refleksja nad życiem które nieuchronnie z dnia na dzień zmierza do kresu. Nie ma jednak w tej lekturze tonu rozpaczy czy niezgody na czekającą każdego śmierć. Jest za to całe spektrum różnych uczuć i myśli które towarzyszą nam w życiu na różnych jego etapach. Jest miłość, jest tęsknota, jest radość i smutek oraz humor. To lektura, która wymaga spokoju i czasu. Jednak warto ją przeczytać.
           Wiesław Myśliwski – polski pisarz, dwukrotny laureat Nagrody Literackiej „Nike”; wychodząc ze źródeł chłopskiego doświadczenia i chłopskiej mowy żywej, wpisuje swoje kreacje w krąg uniwersalnych praw i prawd o świecie i ludzkiej egzystencji. Jego najbardziej znane dzieła : Kamień na kamieniu ; Widnokrąg ; Traktat o łuskaniu fasoli ; Ostatnie rozdanie.

 

ucho igielne

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Marzy Ci się relaks z książką, ale nie wiesz, co wybrać? Z końcem lutego biblioteka zakupiła wiele ciekawych książek. Zapraszamy do naszej wypożyczalni po nowości. Oto dwie nasze propozycje, po które warto sięgnąć na bibliotecznej półce.

 

Archer Jeffrey – I tak wygrasz, Poznań: Dom Wydawniczy Rebis, 2018 r.

          Akcja książki zaczyna się w Leningradzie w 1968 roku, gdzie młodzi przyjaciele Aleksander i Władimir zastanawiają się nad swoją przyszłością. Chłopcy mają odmienne spojrzenie na otaczający ich świat, inaczej ukształtowaną hierarchię życiowych wartości i zupełnie inne priorytety, za którymi chcą podążać. Służby specjalne KGB niszczą rodzinne szczęście Aleksandra, zabijając mu ojca, nadzorcę robót portowych, próbującego stworzyć niezależny związek zawodowy. Obawiając się szykan i zemsty, Aleks wraz z matką uciekają z ogarniętego terrorem Związku Socjalistycznych Republik Radzieckich. Którą drogę obrać w poszukiwaniu nowych szans, amerykański kontynent czy angielskie wyspy? Ich naprzemienne losy śledzimy do niemal dwutysięcznego roku.
           Jako uchodźca w Stanach Zjednoczonych Aleks, bo tak każe się nazywać, robi karierę finansisty. Różne zbiegi okoliczności, dobrzy ludzie na jego drodze, nieprzeciętna inteligencja oraz niezwykły łut szczęścia doprowadza go do wielkich sukcesów na ścieżce zawodowej, ale też w życiu prywatnym. W Wielkiej Brytanii z kolei Sasza, bo takie tutaj nosi imię, robi oszałamiająca karierę polityczną.
          Tło powieści osadzone na zderzeniu dwóch rzeczywistości, jednej z reżimową polityczną odsłoną, której trzeba się przeciwstawić ryzykując życiem, oraz drugiej z cechami wolności, w której wydaje się, że każde marzenie może się spełnić.
           Jeffrey Archer to jeden z najznakomitszych i najpopularniejszych angielskich pisarzy na świecie. W 1992 roku obdarzono go tytułem szlacheckim, ponadto pełni on obowiązki posła w Izbie Gmin i Izbie Lordów. Jego książki Co do grosza oraz Kane i Abel zostały zekranizowane.

 

recenzja1 marzec 2019

 

Sztokfisz Marta – Pani od obiadów. Lucyna Ćwierciakiewiczowa. Historia życia. Kraków : Wydawnictwo Literackie 2019 r.

 

          Bohaterka książki Lucyna Ćwierciakiewiczowa (1829-1901) pochodziła z von Bachmanów, rodziny znanej z niepospolitej ekstrawagancji. Córka prawnika, odebrała wykształcenie domowe. Po rozstaniu z pierwszym mężem, obywatelem ziemskim Feliksem Staszewskim, poślubiła inżyniera Stanisława Ćwierczakiewicza. Znana jest jako autorka książek kucharskich, które doczekały się ponad 20 wydań. Prawdziwa gwiazda kuchni i salonów XIX-wiecznej Warszawy, odniosła oszałamiający sukces, choć nie był to łatwy czas dla kobiet.
           Sięgając po „Panią od obiadów” czytelnik przenosi się do Polski pod zaborami. Barwnej, nietuzinkowej, zupełnie innej niż ta, którą znamy ze szkolnych podręczników historii.
           Czytając kolejne rozdziały z życia Lucyny zdajemy sobie sprawę jak odważną i rezolutną kobietą była. Przeciwności losu dla jednych mogły okazać się barierą nie do przeskoczenia, ale nie dla niej. Ona zawsze parła do przodu nie oglądając się za siebie. Pani Lucyna miała niespełna czterdzieści lat, a już była obiektem zachwytów, złośliwych spojrzeń i plotek. Jej 365 obiadów za 5 złotych było najchętniej czytaną polską książką tamtego okresu i zajmowało honorowe miejsce w tysiącach polskich domów, tuż obok Biblii. Nakłady kolejnych jej książek kucharskich przekraczały nakłady dzieł Mickiewicza i Słowackiego, prowadzony przez nią salon przy Królewskiej odwiedzały największe osobistości stolicy, a za roczną pensję mogła kupić trzy majątki ziemskie!
           Świetnie odnajdywała się na rynku odgadując potrzeby ludzi, znajdywała i tworzyła dla nich produkt. Dlatego powstały też kalendarze dla kobiet jej autorstwa z najważniejszymi informacjami i podstawową wiedzą dla domu. Kalendarze były na tyle tanie i uniwersalne, że mogły sobie na nie pozwolić również gospodynie z nizin społecznych. Jej osoba była marką samą w sobie. Przekonana o swoich możliwościach nie traciła czasu i energii na coś co nie dawało jej satysfakcji. Z tekstu książki Marty Sztokfisz wyłania się niezwykle charyzmatyczna osoba, budząca respekt wśród współczesnych jej ludzi.
           Lucyna Ćwierczakiewiczowa jednak oprócz tej twardej, niemal stalowej zewnętrznej powłoki miała też bardzo czułe wnętrze. Nie tylko wzruszały ją bieda i nieszczęścia innych, ale też będąc kobietą czynu próbowała tym problemom zaradzić.
                                  Autorka zdecydowała się na nieco gawędziarski styl opowieści, nie upiększa, nie idealizuje. Za pomocą świetnie poprowadzonej stylizacji językowej można poczuć klimat tamtych niezwykłych czasów.

 

recenzja2 marzec 2019

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zapomniane – odkurzone czyli polskie perełki na Walentynki

           14 lutego Dzień Walentego. Czas na uściski, pocałunki, przytulania... To skłoniło mnie do przypomnienia o książkach o tematyce miłosnej czyli uściskach, pocałunkach i przytulaniach.
          Książka, którą pragnę zaprezentować to moja faworytka wśród „romansideł”. Mogę ją polecić z czystym sumieniem. Jest to przepiękna powieść „Między ustami a brzegiem pucharu” Marii Rodziewiczówny.
          On to hrabia, Niemiec z polskimi korzeniami i nienawidzący wszystkiego co polskie. Ona to piękna i dumna Polka z dobrego domu. Pewnego dnia ich drogi krzyżują się, a czytelnik będzie świadkiem wielkiej przemiany głównego bohatera.
          Jest to opowieść o sile miłości i o tym, jak to uczucie zmienia człowieka. Jest to także powieść patriotyczna. Wenzel to bawidamek i nicpoń, który na skutek miłości zmienia się w Wacława, patriotę i oddanego ukochanego. Chociaż książka pisana jest archaicznym językiem to zachwyca i ma swój urok.
          My Polacy mamy książkę „ Między ustami a brzegiem pucharu” a Anglicy „Dumę i uprzedzenie”. Różnica między nimi jest taka, że w polskiej wersji wiemy kto jest dumny, a kto uprzedzony.

          Książka Marii Rodziewiczówny wzruszyła mnie 20 lat temu jak i wzrusza teraz. Kolejny podbój miłosny lekkoducha przeradza się w wielką miłość, a on sam w poważnego i dojrzałego mężczyznę, który dla miłości jest zdolny poświęcić wszystko. Polecam!

Eliza

Książka dostępna jest w Bibliotece Publicznej Gminy Kozienice w wersji tradycyjnej oraz w Mediatece (audiobook).

 

 Recenzja na Walentynki 2019

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

,,Niesamowite przygody dziesięciu skarpetek (czterech prawych i sześciu lewych)" Justyna Bednarek

          ,,Niesamowite przygody dziesięciu skarpetek (czterech prawych i sześciu lewych)" i ,,Nowe przygody skarpetek (jeszcze bardziej niesamowite)" Justyny Bednarek, to zbiory opowiadań o skarpetkach, które ,,wybrały wolność", zmieniły swoje życie dzięki decyzji o wyruszeniu odważnie w świat.
            Czy nie zastanawiało was, gdzie znikają wrzucone do pralki skarpetki? Bo jest faktem, że znikają, skoro wsadzamy je parami, a wyjmujemy pojedyncze. Niejednokrotnie zastanawialiśmy się, czy przypadkiem nie istnieje jakiś potwór skarpetkowy lub równoległy świat, w którym znikają w tajemniczy sposób brakujące elementy garderoby. Justyna Bednarek w swoich uroczych książkach, barwnie ilustrowanych przez Daniela de Latoura, postanowiła odpowiedzieć na pytanie, gdzie podziewają się zagubione skarpetki.
           W domu Małej Be nieustannie giną skarpetki. Wezwany na interwencję hydraulik odkrywa dziurę, którą uciekinierki, znudzone życiem w koszu z brudnymi rzeczami lub pralce, postanawiają wyrwać się na wolność i odkryć swoje przeznaczenie. Każdej z nich przytrafi się coś innego: od czysto hollywoodzkiej kariery, po bycie mamą osieroconych myszek.
           W opowieściach o brakujących dziesięciu skarpetkach Justyna Bednarek bawi się formami literackimi: to rzucając swoje bohaterki w intrygę czysto kryminalną, to w powieść obyczajową, zakończoną morałem lub szczęśliwym zakończeniem. Teksty te są mądrą i dowcipną zachętą zarówno dla dzieci, jak i dorosłych do poszukiwania swojego miejsca w świecie i budowania dobrych relacji z innymi. Książki zostały szybko dostrzeżone przez czytelników. Pierwsza z nich, w 2015 r. nominowana do tytułu Książki Roku 2015 Polskiej Sekcji IBBY. W 2016 r. nominowana do tytułu Najpiękniejszej Książki Roku 2016. Wtedy też zdobyła pierwsze miejsce w konkursie ,,Przecinek i Kropka" organizowanym przez sieć salonów Empik oraz otrzymała Nagrodę Literacką Miasta Stołecznego Warszawy w kategorii literatury dzieciecej (wraz z Danielem de Latour).
           
Książki Justyny Bednarek są do wypożyczenia w Bibliotece Głównej oraz we wszystkich Filiach.

 

Przeczytajka luty 2019